Koktajle wspierające odchudzanie - co pić, żeby schudnąć? Kilka prostych przepisów dla każdego!
Koktajle mogą wspomagać proces odchudzania. Warto zadbać, aby były one niskokaloryczne, bogate w błonnik i witaminy. To świetny sposób na wzbogacenie diety o odżywczy posiłek. Dzięki sporej ilości błonnika koktajle genialnie wpływają na metabolizm, co przyspiesza chudnięcie.
3 podstawowe zasady komponowania koktajli odchudzających
Robiąc koktajl dodaj napój roślinny – może to być mleko migdałowe, mleko kokosowe, napój sojowy itp. Warto dodawać napój i wodę w proporcjach pół na pół. Dzięki temu koktajl będzie bardziej odżywczy i będzie zawierał mniej kalorii. Kupując napoje roślinne należy zwrócić uwagę, aby nie zawierały w składzie cukru.
Podstawą koktajlu warzywa - tworząc koktajle odchudzające warto dodawać do nich warzywa np: szpinak, brokuły, jarmuż, marchewka, seler naciowy. Dzięki temu koktajl będzie posiadał więcej wartości odżywczych jak również objętościowo będzie go więcej.
Owocem mogą być jedynym słodzikiem - należy zrezygnować z miodu czy innego słodziwa np. syropu klonowego, daktyli suszonych. Aby koktajl był słodki można dodać do niego owoce np. banany, brzoskwinie, nektrynki.
Kilka przepisów na odżywcze i niskokaloryczne smoothie
Żółty koktajl odchudzający na bazie ananasa
Ananas składa się w 86% z wody zatem po zblendowaniu otrzymamy płynny koktajl. Jest również bogaty w potas, magnez, kwas foliowy i witaminę A. Natomiast migdały znajdujące się w mleku migdałowym są źródłem jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.Mleko migdałowe to też świetne źródło błonnika i witaminy E.
Składniki:
-
pół szklanki świeżego ananasa
-
pół szklanki niesłodzonego mleka migdałowego
-
pół szklanki jogurtu
-
1 łyżeczka siemienia lnianego
-
lód
Wszystkie składniki ze sobą zblendować.
Zielony koktajl odchudzający ze szpinakiem
Świetnym pomysłem jest dodanie do koktajlu awokado, które spowoduje, że koktajl będzie miał kremową konsystencję. Ponadto awokado wzbogaci go w tłuszcze jednonienasycone, potas, magnez, kwas foliowy oraz witamin C i E.
Składniki:
-
2 szklanki liści szpinaku
-
1 gruszka
-
10 zielonych winogron
-
1/4 awokado
-
pół szklanki jogurtu naturalnego
-
pół szklanki wody
-
sok z połowy cytryny
Wszystkie składniki ze sobą zblendować.
Koktajl odchudzający z brokułem
Brokuły są być świetnym składnikiem koktajli odchudzających dlatego , że zawierają dużo błonnika i mają mało kalorii (34 kcal na 100 g). Przed dodaniem go do koktajlu trzeba przez chwilę go gotować, najlepiej na parze. Wówczas brokuł będzie łatwiejszy do strawienia.
Składniki:
-
pół szklanki jogurtu naturalnego
-
pół szklanki ugotowanego na parze brokuła
-
1 szklanka niesłodzonego mleka migdałowego
-
pół awokado
-
1 banan
Wszystkie składniki ze sobą zblendować.
Koktajl odchudzający z jabłkiem i cynamonem
Jabłka są świetnym źródłem przeciwutleniaczy, witaminy C i błonnika. Warto zaznaczyć, żeby przed dodaniem jabłek do koktajlu nie obierać ich ze skórki, bo zawiera ona dużo cennych składników odżywczych.
Składniki:
-
1 jabłko
-
1 banan
-
pół szklanki wody
-
pół szklanki niesłodzonego mleka migdałowego
-
1 łyżeczka cynamonu
Wszystkie składniki ze sobą zblendować.
Koktajl z kawą, bananami i mlekiem kokosowym
Kofeina, która jest zawarta w kawie przyśpiesza metabolizm. Warto zatem dodawać ostudzoną mocną kawę (np. espresso) do koktajlu. Jeśli nie mamy w domu ekspresu do kawy wystarczy zaparzyć płaską łyżeczkę kawy we wrzątku, ostudzić i dodać do smoothie.
Składniki:
-
1 banan
-
pół szklanki chłodnej kawy
-
pół szklanki mleka kokosowego
-
pół szklanki wody
-
kilka kostek lodu
Wszystkie składniki ze sobą zblendować.
Przygotowując zdrowe koktajle pamiętaj, aby przechowywać je jak najkrócej, a najlepiej spożyć je od razu po przygotowaniu. Dzięki temu więcej składników odżywczych dostanie się do Twojego organizmu. Jeśli jednak przygotowujesz koktajle wcześniej i chcesz je zabrać ze sobą np. do pracy, staraj się przechowywać je w ciemnym pojemniku, do którego nie ma dostępu tlenu i światła. Wówczas procesy utleniania składników zawartych w koktajlu będą przebiegały mniej skutecznie, a tym samym przekąska dłużej pozostanie świeża. Smacznego i na zdrowie!